Berliini – maailman suurin panimo

berliini

Berliini tarjoaa kaikille jotain, olit sitten taiteen ystävä, rave-bilettäjä, shoppailija tai mikä vain. Suoranainen paratiisi se on suomalaiselle olutharrastajalle: vajaan kahden tunnin lentomatkan päässä on valtava kaupunki, jonka lukemattomia pienpanimoita ja niiden moni-ilmeisiä oluita ei ota hetkessä haltuun. Joka vuosi kaupungin jossain kolkassa avataan uusia, kiinnostavia pikkupanimoita.

Berliinin hengen mukaisesti turha nipotus tuntuu puuttuvan panimoiden sijoittelustakin – panimo ravintoloineen voi hyvin sijoittua kerrostalon alakerran liiketilaan. Pienenkin bierstuben tiskin takana voi nähdä pannujen pörisevän. Tarjolla on siis varmasti tuoretta olutta ja lähellä tuotettuna.

Bloginpitäjät ovat vierailleet Berliinissä lukemattomat kerrat, vähintään pari kertaa vuodessa, ja omat suosikit niin kaupunginosien kuin panimoiden suhteen ovat hiljakseen hahmottumassa. Tässä pari vinkkiä hyvää olutta janoaville.

Kun menet Berliiniin ensimmäistä kertaa, varaudu siihen, että menet sinne pian toisenkin kerran. Tätä kaupunkia et ota haltuun vielä kolmenkaan kymmenen kerran jälkeen. Ensimmäisellä Berliinin reissuilla kannattaa samota läpi ne kaikki pakolliset nähtävyydet; tv-torni, muurintynkä, holokaustimausoleumi. Seuraavilla kerroilla pyri välttelemään kaikkia turistirysiä ja pysy laitakaupungilla. Jos törmäät kiinalaiseen turistiryhmään, olet väärässä paikassa. Etsi lähin u-bahnreikä ja aja välittömästi mihin suuntaan tahansa muutama pysäkin väli ja yritä uudestaan.

Kiitos Berliinin häikäisevän joukkoliikenteen voi yhden päivä aikana testata ison joukon pienpanimoita, mutta meidän suosituksemme on ottaa iisimmin. Anna Berliinin joutilaisuuden vallata keho ja mieli, vaella hitaasti, pysähdy ihmettelemään, koe elämyksiä. Hidasta.

Koska tarjonta on niin valtava, voi ensireissujaan tekevä tarvita opasta avuksi. Suosituksemme annamme olutharrastaja Peter Sutcliffen kirjalle ”Around Berlin in 80 beers”. Kirjassa esitellään 80 olutravintolaa ympäri kaupungin, Spandausta Treptowiin. Kirjan kanssa pääsee alkuun, mutta orjallista seuraamista emme tietenkään suosita. Emme ole Peterin kanssa monestakaan asiasta samaa mieltä, mutta muutamia helmiä olemme kirjan kautta löytäneet.

Jos sinulla on aikaa vain yhdelle: Hurauta julkisilla (ratikka M13 tuo lähimmäksi) Friedrichshainiin Wühlisch Strasselle. Sieltä löydät Hausbrauerain nimeltään Hops and Barley. Vanhaan lihakauppaan rakennettu panimo + olutpubi hauskuuttaa sisustuksellaan (lihakaupan vanhat klinkkerit seinillä) ja tietysti loistokkailla oluillaan. Vakkarituotteisiin kuuluvat tietty Pilsner, Weizen ja Dunkel, mutta paikan erikoisuus on viikoittain vaihtuva erikoisolut, Spezialbier. Panimo tunnustautuu kokeilunhaluiseksi, se mielellään testailee uusia yhdistelmiä, erityistä leikkiä se harrastaa humaloinnin kanssa. Paikassa saa pikkunaposteltavaa, mutta kukaan ei katso pahalla, jos haet juoman seuraksi naapurin kepabilasta annoksen. Hops and Barleyssa katsotaan futista. Bloginpitäjillä oli ilo katsoa siellä kuuluisa Saksa-Brasilia matsi (7-1!) viime vuoden MM-skaboissa.

Jos sinulla on aikaa kahdelle: Hyppää U-bahniin ja aja joko U8:lla Hermannplatzille tai U7:lla Südsterniin. Näiden asemien väliin jää palanen Neuköllniä, jota suositamme moni-ilmeisyytensä takia vaeltelukohteeksi. Hermannplatzilta löytyy klassinen kulmakuppila Brink’s. Täällä ei oluita panna, mutta listalta löytyy pari kelpoa yli 80 pisteen olutta. Brink’ssä kannatta pistäytyä eritoten se mutkattoman fiiliksen takia. Tupakansavun keskellä paikkaa hämmästellessäsi tilaa tuoppi Köstritzer Schwarzbieriä ja silmäile erikoista sisustusta. Myös täällä katsotaan urheilua telkkarista lajirasismia tuntematta. Jossain määrin omituinen oli bloginpitäjän edellinen käynti Brinks’sissä: Keväinen aurinko paistoi ulkona, lasissa oli mainiota tummaa lageria, kengän päällä lepäsi kanta-asiakkaan koiravanhus ja TV:ssä Otepään sprinttikisa.
brinks

Brink’stä kävele Hasenheidea pitkin kohti Südsterniä ja panimoravintolaan nimeltä (yllätys!) Südstern. Muutaman sadan metrin matkalla voit ihailla hindutemppeliä tai poiketa pidemmästi kävelemään Volkspark Hasenheideen.
Südsternin panimo on perustettu kerrostalon alakertaan. Sisään astuessa ei voi erehtyä paikassa. Oven suussa ottaa vastaan maltaisen vesihöyry. Isot teräksiset keittoasiat näkyvät heti ovesta astuessa. Südsternistä tekee vierailunarvoisen moni asia. Siellä on rauhallinen biergarten takapihalla, josta aukeaa näkymä puistoon. On rasvaista perussaksalaista apetta, kuten lautasenkokoisia schnitzeleitä ja aina kummastuttavaa Käsespetzeliä. Ja on maukasta olutta. Arvoimme jatkossa panimon tumman lagerin ja weizenin blogissa, mutta sanotaan jo nyt, että yli 80-pisteisiä ovat molemmat. Alueella voi nauttia uneliaasta tunnelmasta, hiljaista sivukaduista ja puistoista. Jos osut Südsterniin lauantaina, käy kurkkimassa kirkon kupeesta markkinoita ja osta törkeän hyvä racletteannos.
20150117_150509Jos sinulle käy kuten meille, palaat Berliinin monesti. Jos olet jo konkarikävijä, jaa panimovinkkisi kommentteihin kirjoittamalla. Me palaamme Berliiniin blogissamme vielä monesti tämän vuoden aikana. Fyysisesti seuraavan kerran elokuulla. Bis bald!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s