Kööpenhamina – Carlsberg

P1000138

Vanhan Carlsbergin panimon pääportti

Kööpenhamina on yksi Euroopan mielenkiintoisimmista olutkaupungeista. Kaupungissa toimii Carlsbergin panimojätin lisäksi lukuisia pienpanimoita. Vaikka blogiarvostelussamme Carlsbergin pilsner ei saanutkaan suuria kehuja, panimo ansaitsee tulla mainituksi aina tanskalaisista oluista puhuttaessa. Panimon perustaja J. C Jacobsen alkoi ensimmäisenä maailmassa tuottaa lagerolutta teollisessa mittakaavassa. Tämä mahdollistui, kun panimossa pystyttiin eristämään lagerhiiva ja oppittiin sen teollinen käyttö. J. C. Jacobcsen ehti olla mukana perustamassa monia pieniä panimoita ennen tulevan panimojätin, Carslbergin, syntyä. Panimon hän nimesi Carl-poikansa mukaan.

Carlsberg osti 1970-luvulla Tuborgin panimon vuosikymmeniä jatkuneen yhteistyön päätteeksi. Carlsberg omistaa lisäksi muun muassa suomalaisen Sinebrycoffin.

P1000143

Tuborgin jakeluauto

P1000145Carlsbergin panimon vanhoissa tiloissa Valbyn kaupunginosassa on mielenkiintoinen museo. Vielä kutkuttavampi on Jacobsenin pienehkö, moderni panimo ja panimoravintola samassa kiinteistössä. Mielenkiintoiseksi ravintolan tekee mahdollisuus seurata oluen panemista valtavissa 70 hehtolitran keitto- ja mäskäysastioissa. Kattilat sijaitsevat osittain ravintolan sisällä. Ravintolasta aukeaa myös hienot näkymät  panimon jälkikäsittelytiloihin. Kannattaa poiketa paikalla, vaikkei Carslbergin oluista pitäisikään. Jacobsenin panimon oluet ovat tutustumisen arvoisia ja itse paikka on hyvin mielenkiintoinen. Bussit 18 ja 26 kulkevat keskustasta lähes ovelle ja Valbyn rautatieasema on noin 10 minuutin kävelymatkan päässä. Kävelyreitti kulkee pääosin vanhan pientaloalueen läpi, jossa voi ihailla piparkakkutaloja muistuttavia huusholleja.

P1000158

Jaconsenilla on laatuoluita

P1000136

Piparkakkutaloja voi ihailla kävellessä panimoon.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s