Ale / Historic beer / Uncategorized

Päivä 353: Jopen Koyat – Jopen

20151219_195326.jpg

Päivä 353: Jopen Koyat – Jopen

Alk. 8,5% Kantavierre ei tiedossa 

Eilen oli suuri päivä. Kävimme katsomassa uusimman Star Wars elokuvan, The Force Awakens. Star Wars saaga palaa synkkään hienoon tunnelmaan kolmen edellisen (ensimmäisen) tarinan jälkeen. Ennen elokuvaa pistäydyimme Tennispalatsin mainiossa Oluthuone Willam Koossa.  

Kyyppari suositteli maistamaan hollantilaisen Jopen panimon Koyat nimistä olutta. Resepti oli kuulemma 1400-luvun alusta. Olen pitkään jo etsinyt näitä vanhalla reseptillä tehtyjä oluita, joten innoissani otin kyypparin suosituksen vastaan.  

Jopen panimo sijaitsee Hollannin Haarlemissa vanhassa kirkossa. Tämä vanha oluenresepti löytyikin kirkonuumenista remonttia tehdessä ja iloksemme saimme maisteltavaksemme nykyversion tästä Koyat oluesta. Kuten monia sen aikaisia oluita, myös tätä on maustettu suomyrtillä. On oluessa käytetty muitakin yrttejä, joista on tehty yrttiseos, jota kutsutaan Gruitiksi.  

Lasiin kaatuu tumman ruskea samea paksuhko olut. Tuoksu on makeahkon maltainen. Maku on hyvä. Tuoksun mukainen. Siinä erottuu selvästi maltainen maku, joka korostuu aniksen maulla. Yrttiset maut valtaavat kuitenkin nopeasti suun. Maussa on myös mukana kuivattuja hedelmiä. Odotin hapanta belgiolutta, mutta sain mukavan täyteläisen maltaisen Bock-olutta muistuttavan taideteoksen. Mielenkiintoinen tuttavuus. 

Pisteet 86/100 Olut on hyvä. Ennenkin osattiin suunnitella hyviä reseptejä.

 

Jätä kommentti